Lydighet

Kennel                                                                 Godkjent i FCI og NKK 2012

FLOBERGKROKEN

Cavalier king charles spaniel & border terrier


Lydighet

Lydighet er en gren hvor man utfører fast bestemte øvelser og det bedømmes om man har klart dem rktig. Alle hundene gjør de samme øvelsene og så vurderes det hvordan de ble fremført. I lydighetsringen ser vi hunder av nesten alle raser og førere i alle aldre. De har alle en ting felles: Gleden av å arbeide og samarbeide med hunden sin. Selv om ikke alle når like langt, kan alle komme frem til et brukbart resultat bare innsatsviljen og pågangsmotet er i orden. Det blir arrangert et stort antall lydighetsprøver rundt om i landet. Det konkurreres i 4 klasser med stigende vanskelighetsgrad. Alle slags hunder over 9 mnd kan delta på lydighetsprøver, også hunder av blandingsrase (NKK.no). Det blir Wilma som jeg kommer til å trene med. Foreløpig har vi nettopp tatt bronsemerket. Jeg håper vi kan klatre høyere på stigen etterhvert. Her skal jeg skrive litt om hvordan det går med oss og treningen, samt resultatene vi oppnår. Jeg kan vel kalle det en liten "treningsdagbok".


 

Norges 2. mestvinnende cavalier king sharles sapniel 2013! - Hvem skulle tro det med  min "ulydige" og bortskjemte hund ;)

Norsk Cavalierclubb har hatt en egen kåring  over mestvinnende i ulike aktiviteter som utstilling, agility og  lydighet. Her sender folk inn resultater. Derfor er det helt garantert noen er ute som har gjort det enda bedre, så husk å sende inn resultatene til raseklubben uansett klasse! :)


Tja, ikke bestandig så lydig? Slik så Wilma ut ettere en gang hun hadde tatt seg en tur på egenhånd. Koselig å få hjem igjen en slik ren og fin hund ;)
Som oftest er hun snill å hører etter. Her er det kos etter endt prestasjon i ringen :)

Lydighetsstevne i Trondheim 28. september 2013.

Norsk Scäferhund Klub Nordenfjeldske


Resultater / øvelser:               

Visning av tenner - 10

Fellesdekk 2 min - 10

Lineføring - 8,5

Dekk fra holdt - 9

Innkalling fra sitt - 7,4

Stå under marsj - 5

Fritt hopp over hinder - 7

Kontroll over hund på avstand - 5

Helhetsinntrykk - 8                     

Sum poeng 156,5                       


Vinnere av klasse 1! :)

Wilma og jeg vant klasse 1. i dag med 2.premie! Det var stas. Vi var bare 3,5 poeng unna opprykk til klasse 2!


Dommer i dag var Tanja Hulsund.

Wilma gjør øvelsen "fritt hopp over hinder". Hun sitter i utgangstilling til hun får kommando, kom hit, hopp. Gjør den raskt og feilfritt. Ide hun skal innta utgangsstilling igjen tuller hun litt slik at vi fikk 3 poeng trekk.

 

Lydighetsstevne i Trondheim 11. august 2013.

Nidaros Brukshundklubb


Resultater / øvelser:                   

Visning av tenner - 9

Fellesdekk 2 min - 9

Lineføring - 6

Dekk fra holdt - 7

Innkalling fra sitt - 7

Stå under marsj - 0

Fritt hopp over hinder - 7

Kontroll over hund på avstand - 7

Helhetsinntrykk - 7                     

Sum poeng 131                         
Klasse 1. under premieutdelingen. Wilma og jeg fikk en 3. premie og kom på 5. plass i klassen.


Dommeren var Per Eigil Gylland. En flott dommer som forklarte mye underveis og hvorfor vi fikk den karakteren vi gjorde. Motiverende å gå prøve for han! :)

Ekvipasjen er klar!? Ja - og litt nei!                                                                  Hvis blikk kunne drepe! Wilma er ferdig med sin arbeidsinnsats for dagen.

 Fellesdekk i to minutter - Spente eiere. Klarer alle hundene å ligge i ro? Jaaa! :)Nordenstam hundeskole - ei lærerik uke med masse morro!

Les mer om hudeskolen her....

Alle kursdeltagerene sammen med kursholder Bente i front. Nr to fra venstre er Nina med hunden Wilma. Nr to fra høgre er Margrete (mor til Nina) sammen med hunden Alfa som er datteren til Wilma ;) Skjønte du den?
5. juni. 13. Lydighetstreningen er i gang!

Det er bare litt over en uke siden Wilma ble mandeloperert på Norges veterinærhøgskole, men her er vi litt forsiktig  i gang med lydighetstreneingen sammen med Åsnes og Omegn hundeklubb. Nå er det lenge siden vi har trent, så det var godt å få frisket opp litt. Merker at det er lenge siden vi har holdt på. En del har gått i glemmeboksen, både for meg og for Wilma. Kontakten var bra og Wilma jobbet godt. Men nå gjelder det å trene! For jeg har meld oss på lydighetskonkurranse i klasse 1 på Løten 29. juni!

Trening i kontakt og lineføring - Wilma jobbet bra i dag. Tror hun var klar for å begynhne å jobbe litt igjen

Første offisielle lydighetsstevne!

Mitt første offisielle lydighetskonkurranse var på Gjøvik 9 juni 2012 med Wilma. Stevnet begynte kl 9, men jeg kom dit kl 7 om morgenen (måtte kjøre i god tid i tilfelle feilkjøring) Derfor ble det to timer med venting for Wilma.Tiden ble brukt til trening og sosialisering. Det førte til at hun var helt utkjørt da vi skulle i ringen. Sitt og på plass ble plutselig vanskelig. Det ble 0 i tre øvelser! I noen øvelser gjorde Wilma akkurat det hun ble fortalt, men fikk trekk pga at jeg gjorde en del feil. Tross lusne 89/200 poeng lurte vi til oss en 3. plass på pallen i klasse 1, men med ingen premiering. Tips til nestegang: Les regler og ta ut hunden rett før jeg skal inn i ringen! Vi prøver igjen : )

Klubbmesterskap på Bergset  06.nov.2011

Hamar Og Omegn Hundeklubb hadde klubbmesterskap på Bergset hvor Wima og jeg deltok i klasse 1. Det er ikke så lenge siden vi tok bronsemerket, men valgte å delta for treningns skyld, og for at det er gøy selvfølgelig! Resultatene ser man i tabellen (t.v). De fleste øvelsene gikk over all forventning, men fellesdekken gikk ikke som jeg hadde trodd! Dekk er jo egentlig Wilmas sterke side, men denne gangen var hun på veg til å reise seg. Derfor sa jeg "dekk" en ekstra gang. Det ga 0 poeng pga. dobbelkommando. Hadde jeg bare latt henne sette seg og ikke sagt noe, hadde jeg fått halv karakter (5 poeng), men jeg hadde ikke lest reglene for denne klassen og gjorde så vi tapte 15 poeng!

Totalt fikk vi 129 poeng av 200. Det ble en 3. premie og vi kom på 4 plass.

Test test te Test test test test test test test test test test test test st test

Wilma og meg i ringen på Bergset. Her er vi i utgangsstilling, tar kontakt  og klare til å gjøre øvelsen

For mer informasjon og bilder se her.


Trening og bronsemerkeprøven

02.11.2011 Avsluttende prøve!

I dag var dagen Wilma og jeg hadde trent til! Treningen har vært varierende så jeg var spent på hva resultatet ble. Det var 7 øvelser som vi skulle igjennom. Beskrivelsen av øvelsene kopierte jeg fra NKK sin nettside: 

Øvelse 1: Tannvisning

"Øvelsen starter med hunden i utgangsstilling. Dommeren stiller seg ca. 5 meter fra ekvipasjen, med front mot denne, og spør om de er klare. Dommeren går så bort til ekvipasjen, føreren kommanderer hunden ”bli”, og dommeren skal nå kontrollere hundens

bitt". Dette gikk forsåvidt helt ok. Wilma reiste seg når dommeren skulle se på tennene, men viste ingen tegn til frykt.


Øvelse 2: Lineføring

"Øvelsen starter med hunden i utgangsstilling. Linen skal holdes i førerens venstre hånd. Hunden skal føres i fritt hengende line på førerens venstre side med hodet eller skulderen på høyde med førerens venstre ben, og villig følge føreren. Øvelsen bør inneholde vanlig marsj med vendinger og holdt, sakte marsj og springmarsj uten vendinger. Hunden skal raskt og uten kommando innta utgangsstilling når føreren gjør holdt". Litt vimsete gikk det, og holdt gikk litt tregt, men ellers greit synes jeg. Jeg var litt nærvøs, så det er mulig at jeg ga litt dårlige tegn til Wilma slik at hun ikke helt viste hva som skulle til å skje.

Øvelse 3: Dekk fra holdt

"Øvelsen starter med hunden i utgangsstilling. På ordre går ekvipasjen ca. 10 meter fri ved foten. På ordre, gjør føreren holdt, kommanderer hunden til å dekke, og går deretter ca. 10 meter fra den liggende hunden. På ny ordre gjør fører helt om og holdt. Føreren får deretter ordre om å gå tilbake og gjøre helt om og holdt ca. 2 skritt bak hunden. Føreren får deretter ordre om å gå inntil hunden, og på fornyet ordre kommanderer føreren hunden i utgangsstilling". Wilma hadde en litt nølende holdt og jeg tror også har jeg ga en dobbelkommando når hun skulle ligge.

Øvelse 4: Innkalling fra sitt

"Øvelsen starter med hunden sittende ved førerens venstre side. På ordre kommanderer føreren hunden til å bli sittende, og på ny ordre går føreren ca. 15 meter fra hunden, og gjør helt om og holdt. Føreren får så ordre om å kalle hunden inn til utgangsstilling". Når hun skulle komme og på plass så måtte hun hjelpes på plass litt og jeg tror jeg fikk trekk på det.

Øvelse 5: Stå under marsj

"Øvelsen starter med hunden i utgangsstilling. På ordre går ekvipasjen ca. 10 meter fri ved foten til anvist sted hvor føreren kommanderer hunden til å stå under marsj. Føreren fortsetter marsjen ca. 10 meter og gjør på ordre helt om og holdt. På ordre går føreren tilbake og gjør helt om og holdt ca. 2 skritt bak hunden. På ny ordre går føreren inntil hunden og tar denne med seg til en ca. 3 meters marsj, og på ny ordre gjøres holdt". Dette her var våres desidert vanskligste øvelse som vi har sliti lenge med å få til. Jeg fikk Wilma til å stoppe opp å stå, men når jeg skulle gå videre så tok hun noen ekstra skritt. Det førte til at jeg måtte fornye kommandoen et par ganger. Ellers er jeg strålende fornøyd med at hun i det hele tatt stoppet.Øvelse 6: Enkelt dekk i 1 min

"Med hunden i utgangsstilling stilles ekvipasjen opp. På ordre skal føreren gi kommando for dekk og, på fornyet ordre, kommandere bli. Føreren forlater hunden ca. 15 meter og skal synlig for hunden stå vendt mot den i 1 minutt. Tiden starter når føreren står vendt mot hunden. Etter at tiden er ute beordres føreren til å gå tilbake og gjøre helt om og holdt ca. 2 skritt bak hunden. På fornyet ordre stiller føreren seg inntil hunden og får ordre om å kommandere hunden i utgangsstilling". Dette er øvelsen for oss :) Wilma er som regel slitn etter alt maset mitt og synes det er helt greit å ligge i ro. Det er riktignok når det ikke er bløt asfalt. Det hater hun og nekter! Derfor fikk de som ville lov til å ha med et teppe som hunden kunne ligge på under denne øvelsen. "Det var en lydighetsprøve, ikke en utholdenhetsprøve". Dette gikk derfor helt smertefritt (selv om 1 min føltes veldig lenge!)

Øvelse 7: Helhetsintrykk

"Med helhetsinntrykk menes først og fremst samarbeidet mellom

hund og fører, samt hundens arbeidsvilje og arbeidsglede gjennom samtlige av konkurransens øvelser. Det skal tas hensyn til hund og førers opptreden under og mellom de enkelte øvelser. Det skal også tas hensyn til de forskjellige rasers temperament. Helhet skal altså bedømmes selvstendig og skal ikke nødvendigvis reflektere gjennomsnittet av de øvrige karakterer
Vi fikk totalt 159 poeng av 180 mulige. Veldig fornøyd med Wilma!

Takk til Hilde U. Martinsen som var instruktør på kurset og hjalp oss frem mot  prøven!


04.10.2011 - Tredje treningsøkt og Wilma fyller 2 år i dag!

Den første halvtimen med oppvarming og trening besto av å trene kontak og lineføring, samt å repetere de øvelsene vi hadde lært. Det gikk forsåvidt greit, og kontakten var periodevis god. Noen ganger var det mer interessant å lukte på fuglemøkk på asfalten! Jeg fikk høre at når jeg trente kontakt skulle jeg ikke gå så vridd med kroppen. Når jeg gikk med Wilma så jeg konstant ned på henne slik at vi hadd blikkontakt. Det var ikke nødvendig og ville gi trekk i konkurranse. Jeg som har så liten hund skal gå med rett rygg, se frammover og litt ned. Det holder å ha bikkja i øyekroken. Det førte faktisk til at Wilma gikk enda tettere beina mine og holdt veldig god kontakt. Ellers trengte jeg å trene på "stå" under marsj kommandoen. Jeg skulle nok ha trent litt mer på det, men jeg fikk ikke tid. Hun har begynt å stå litt, men hun gjør det ikke av seg selv. Jeg må stoppe henne. Så jeg må nok trene mye mer hjemme om jeg skal få til dette! Vi brukte en ny teknikk i dag. Der jeg gikk med hunden på venstre side og slapp en leke over hodet på henne. Så jeg får trene mye mer på dette hjemme. Det er to uker til neste trening, så jeg burde få noe framgang! Ellers gjør jeg noe galt (som er mye mulig) :p  De nye momentene i dag var hinderet, og "dekk, og "opp fra sitt". Hinderet var ikke noe stress. Hun ble satt igjen i utgangsstilling på ene siden av hindret. Jeg gikk på andre siden og sa "kom hit" - "hopp" - og "på plass" etter hvert som Wilma var i løypa. Det eneste å påpeke her var at når hun går rundt meg og skal på plass, så kan hun noen ganger miste fokus. Da går hun oftest litt for langt ut og kommer derfor for langt fram i forhold til hvor hun skal sette seg. Det andre vi skulle begynne å trene i dag (sitt, ligg, opp fra sitt) gikk kjemegreit når jeg står rett ovenfor henne. Da gjør hun det uten noe problem. Men når jeg går noen meter unna og kommandrer "ligg", så får jeg henne ikke opp i sitt igjen. Jeg har gjort den feilen før at når hun ikke kommer opp i sitt, så har jeg gått nærmere og sagt "sitt". Da har hun reist seg og fått go'bit. Feilen her er at da skjer dette på hundens promisser. Når hunden ikke vil opp fra sitt skal jeg gå nærmere, gi kommando, hun setter seg opp - ooog, man skal ikke gi go'bit. Man skal bare rose. Da veit hunden at den må jobb mer. Den fungerte fint. Wilma ble litt lettere på foten, men setter seg fortsatt ikke opp. Dette må også trenes mer på. Dagen ble avsluttet med en fellesdekk. Her er noen bilder fra treningen i dag:


27.09.2011 - Andre trening.

Oppvarmingen i dag startet med lineføring og kontakt, samt det vi hadde lært førut. Det meste gikk greit, Vi sleit litt med klaskedekken. Som tidligere fortalt så legger hun seg alltid, men det går så tregt. Det må vi trene mer på. Hovedmomentet i dag var "stå"-kommandoen. Dette skulle vi lære ved at vi lekte litt med hunden. Når den sto rett over oss skulle vi kaste leken eller go'biten over hodet på den. Dette ble gjort på slutten av treningsøkten så Wilma var ganske sliten. (Tror jeg var det også). Hun var ikke så intressert i å leke så mye og når hun fikk tak i leken så sprang hun av sted med den. Eller så var det bare at hun ble lei av at jeg tok den fra henne hele tiden. Hun ville kanskje ha den for seg selv. Kommandoen skulle ikke legges på enda. Jeg må nok øve en del hjemme og kanskje få litt mer hjelp nestegang. Øvelsen ble gjort et par ganger, og dagen ble avsluttet med en fellesdekk som gikk kjempebra. Disse treningene er kjempemorro både for Wilma og meg : )   

20.09.2011 -  Første trening!

I dag var altså første treningsøkt med lydighet! Det var egentlig forrige tirsdag også, men da fikk jeg dessverre ikke blitt med.

Kurset startet opp kl 19.30. Det var 10 deltakere. Først var det en spørrerunde om hvordan det hadde gått med treningen hjemme. Selv om vi ikke var på første treningen så hadde vi fått ting å trene på. Vi skulle trene på utgansstilling og kontakt.

Noe som hadde gått så som så. Jeg hadde ikke satt av tid for å trene. Det ble bare sånn en gang i blant og at jeg var mer konsekvent på trening når jeg gikk tur og sånn. Wilma trakk jo også ei fortann på fredag. Så hun har fått fri i helga.

Oppvarmingen startet med litt kontakttrening og lineføring. Etter at Wilma fikk summet seg litt så fikk hun god kontak med meg.

Vi begynte  i det små hvor hun satt i utgangsstilling og jeg løftet beina mine op og ned uten å gå noen steder. Wilma skulle se på meg hele tiden og ble belønnet for god blikkontakt. Noe som gikk fint. Etterhvert begynte vi å gå litt. Hun mistet kontaktet litt hvor hun fokuserte mest på å se frammover. Jeg måtte derfor jobbe en del med å utkonkurrere alt annet som skjedde rundt henne.

Dette drev vi på med i ca 15 min tid. Deretter fikk hundene en pause i bilen. Etterpå skulle vi jobbe litt med dekk. Det skulle dekkes fort, såkalt "klaskdekk" tror jeg. Får å prøve å få til dette skulle vi først gire opp hunden. Det gjorde vi med å leke med den og helst med ei leke/tau/ball. Når hunden så ut til å sitte under leken skulle vi ta leka fort ned mot bakke og si dekk/ligg. Gjorde den det skulle den få leka med en gang og fortsette leken som belønning. Vi ble delt opp i to og to så vi kunne veilede hverandre. Hun jeg var på gruppe med gjorde det kjempebra! Det var ikke så mye å påpeke der. Når det gjaldt meg og Wilma derimot, der gikk alt i "slow motion". Det virka som hun var sliten av dagen. de første gangen lekte hun masse med ballen og synes det var stas. Når hun fikk beskjed om å ligge så gikk det utrolig tregt. Hun la seg alltid, men man må liksom mase litt og det var langt i fra noe klaskedekk her. Vi prøvde å få hun fokusert, men hun var rett og slett mettet av dagen. Hun jeg trente sammen med prøvde også med Wilma, men Wilma hadde ikke lyst til å leke med andre. Lille umulige mammadalten! Etterhvert så synes hun det var mye mer spennede å snuse i gresset utenfor der vi trente. Når øvelsen var ferdig gikk vi over til neste. Da skulle vi ha en fellesdekk. Alle stilte seg på en rett linje med hunden i utgangsstilling, kommanderte "ligg" og "bli". Så gikk vi så langt vi trodde hunden kom til å ligge. Jeg tok sjansen og gikk så langt som de som gikk lengst (ca 20m?). Wilma ble liggende helt i ro. Hunden skal i tilegg til å bare ligge der, også ikke vise tegn til angst eller virre fram og tilbake med hodet. Man skal hele tiden ha kontakt med hunden når man står parallellt med den. Wima tittet seg litt til sidene noen ganger, men hun holdt stort sett kontakt hele tiden. Innimellom når hunden lå fint gikk ma tilbake, roste og ga go'bit. Go'biten skulle legges mellom forlabbene slik at hunden ikke reiste seg. Når dette var gjort et par ganger så gikk vi ved siden av hunden. Gikk tilbake og roste ut hunden. Da var dagen ferdig og både Wilma og jeg var slitne i hodet! Det var en flott dag, hvor jeg har lært masse :) Dette innlegget ble oppdatert ei uke etter (mandag 26. sep) at jeg var på kurset, så mulig noe har gått i glemmeboksen. Men det her er hva jeg husker av det. Jeg gleder meg ihvertfall til neste trening som er i morgen : )  ...og gruer meg litt siden jeg ikke har gjort hjemmeleksene mine. Wilma og jeg har ikke trent et eneste sekund siden vi har vært på hjortejakt. Det kan bli spennede å se hvordan det går nestegang :)


Medlem av:

 Nina Bråten Slettum 

Bruliveien 12

7170 ÅFJORD

Trøndelag 

TLF: +47 40493403

Mail: nina.b.slettum@hotmail.com