Avl og oppdrett

Kennel                                                                 Godkjent i FCI og NKK 2012

FLOBERGKROKEN

Cavalier king charles spaniel & border terrier


Avl og oppdrett

Hundeavl er en spennende og fascinerende hobby. Det gir mulighet til å kunne forme sitt eget oppdrett. Dette på bakgrunn av kunnskap, ideer og visjoner. Det er heller ingen lett oppgave å plukke ut de riktige avlsdyrene. Det samme gjelder å velge riktig kombinasjon. Det er nemlig akkurat denne kombinasjonen som lager grunnlaget for et vellykket oppdrett. Jeg har nettopp startet med hundeoppdrett og bruker derfor erfarne oppdrettere som veiledere for å finne riktig kombinasjon.  Videre har alle oppdrettere et stort ansvar for både hunden og rasen man driver oppdrett med. Det er derfor svært viktig å tenkte helhetlig og fremover. Det å tilby valpene det riktige oppvekstvilkårene med håndtering, stell og utfordringer er vel så viktig. De 9 ukene valpen er hos oppdretter har en avgjørende betydning for hvordan de vil utvikle seg senere, ikke minst mentalt.


Målet med oppdrettet

Overordnet mål for begge rasene er først og fremst å lage trivelige, sunne, friske og

rasetypiske hunder som fungerer godt i en familie. Border terrieren skal i tillegg ha et

godt jaktinstink med gode egenskaper slik rasen opprinnelig var avlet for.Flobergkrokens første valpekull; Aura, Alfa. Ayla og Avi.

Cavalier king charles spaniel

Lettstelt og god pels

Den rasetypiske cavalieren  har lang, silkeaktig pels fri for krøller. Den skal ha rikelig med beheng, og være utrimmet. Pelsen skal alikevel ikke være overdrevet på noen måte. Arbeidskrevende og lite funksjonelle pelser er noe jeg helst prøver å unngå. Den vanlige familiehundeieren og ikke minst de som er svtært aktive ute i terrenge med sin hund, setter pris på en lettstel, rasetypisk og funksjonell pels. En pels der det er tilstrekkelig å gre en gang i blant og slippe å dusje ofte. En god pels drar også med seg betydelig mindre kvist, dritt og snø om vintere.Sunne og friske hunder med et gemytt i særklasse

Cavalieren er som helhet en frisk rase. Av miniatyrhunderasene er dette rasen som gjennomgår flest helsesjekker før den blir benyttet i avl. Dette er også en rase som ikke skal være ekstrem på noen måte. Den skal ha passe lange bein, passelig lang rygg og passe lang nese. Cavalieren skal heller ikke ha hudfolder som henger og slenger, noe som kan lage fuktsår. Vinklene skal være bra, men ikke overvinklet. Det skal være en harmonisk byget hund (Cavalierklubben.no). Jeg prøver å gjøre mitt beste for at rasen skal forbli like sunn og frisk. Alle mine avlsdyr er sjekket fri for patellaluksasjon, øyesykdommer, samt sjekket for hjertesykdommer. Hjerteattesten er ikke eldre enn et år ved parringstidspunktet. Jeg oppfordere mine valpekjøpere til å gjøre de samme undersøkelsene uansett om de skal brukes i avl eller ikke. Det gjør det lettere for meg å vite hvordan valpene fra mitt oppdrett utvikler seg. Det er også et nyttig verktøy for videre avl og kombinasjoner. Mitt mål er å avle på hunder som holder seg sunne og friske selv i høy alder. Det er viktig å tenke på at selv om begge foreldrene er grundig helsesjekket, kan man aldri sikkert forutse hva akkurat den enkelte kombinasjon av gener vil gi. Ingen levende skapning er fri for defekter.


RasestandardBorder terrier


Rasetypisk både i utseende, bruksegenskaper og gemytt

Border terrieren stammer fra de gamle jaktterrierne som fantes i grensetraktene mellom England og Skottland. Den ble brukt som skadedyrsbekjemper, hovedsakelig på rev, og skulle orke å følge jaktlaget en hel dag og enda ha krefter til å gå under jorden, hvis reven søkte tilflukt der. Den måtte derfor være høybent, rask og utholdende – og samtidig smidig. Rasens bakgrunn gjør den egnet til mange ulike aktiviteter, som jakt, spor, agility, lydighet, søk eller bare lek eller annen aktivisering sammen med familien.


For meg er en vakker, men ubrukelig border - like så raseutypisk som en dugelig border som ikke ligner på den rasen den er registrert som. Dessuten må border terrieren kunne fungere i en vanlig familie sammen med barn og andre husdyr. Borderen er glad, vennlig og kontaktvillig,

aktiv av natur, og liker å være med der det skjer noe. Man må imidlertid ikke glemme at borderen opprinnelig er en jakthund – jaktlyst finnes i rasen. Å kombinere et godt eksteriør med gode bruksegenskaper er ikke enkelt.  Jeg har valgt å sette fokus på rasens jaktlyst som sprenger, da på rev, samt driverlysten på rådyr. For å teste terrierens arbeidslyst og vilje har man ulike prøver som: blodsporprøver og kunsti. Det er viktig å huske på at det er de rasetypiske jaktegenskapene som danner grunnlaget for å få en rasetypisk border terrier som også kan brukes til ulike andre arbeidsoppgaver!

 

Rasestandard
Dette kan du forvente:

  • Søtter lojalt opp under de krav og anbefalinger som Norsk Kennel Klub og raseklubbene stiller til avl og oppdrett.
  • Prøver å gjøre kombinasjoner der man ikke bevisst dobler på kjente svakheter, uansett type.
  • Prøver å gjøre kombinasjoner med lav innavlsgrad.
  • Gjør det beste for å ta godt vare på både tispe og valper, både når det gjelder tilsyn, fôring, stell og preging.
  • Orienterer alle valpekjøpere om alt vi vet om foreldredyr, nære slektninger, valpekullet og den spesifikke valpen.
  • Stiller ingen krav til at valper fra mitt oppdrett skal delta på utstillinger, prøver eller gjennomgå helseundersøkelser, men jeg oppfordrer alle valpekjøpere til å være aktive sammen med sin hund slik at hund og eier trives sammen i hverdagen.
  • Tilbyr valpekjøpere oppfølging og kontakt så lenge som du måtte ønske det. Ring eller kom innom dersom det er noe du lurer på. Du er velkommen på besøk året rundt, men avtal gjerne tid litt på forhånd slik at du er sikker på at vi er hjemme.
  • Valpene våre leveres når de er 9 uker gamle.
  • Valpen må hentes hos oss! Da får du møte oss og se hvordan både vi og hundene våre har det. Og du har muligheten til å reise hjem uten valp dersom du ikke liker det du ser.
  • Der det er praktisk gjennomførbart setter vi pris på om du kommer på besøk lenge før valpen er leveringsklar, gjerne mens tispa går drektig. De første tre ukene etter at valpen er født tar vi ikke i mot valpebesøk. Da skal tispe og valpene ha fred og ro. 


Når valpene på ni uker leveres har de fått 3 x ormekur, registrert i NKK, ID - merket, vakisnert med helseattest.

NKK's kjøperavtale* vil bli benyttet.


Pris: kr 14.000,- for begge raser.


* I kjøperavtalen vil det stå at jeg skal ha førsterett til å kjøpe tilbake hund ved videresalg uansett alder!

Det er på grunn av at jeg bruker god tid på å finne gode hjem til mine valper og ikke vil at de skal havne i feil hender. Hvis jeg ikke har mulghet til å kjøpe tilbake valp er jeg behjelpelig med å finne nytt hjem.


Medlem av:

 Nina Bråten Slettum 

Bruliveien 12

7170 ÅFJORD

Trøndelag 

TLF: +47 40493403

Mail: nina.b.slettum@hotmail.com